Kyläalueet - Keuruun kylät

Kyläalueet

Etelakeuruu kylaalueet

©Liisa Vesterinen

HONKA-MANNILA

Honka-Mannila sijaitsee Keuruun keskustan ja Riitalahden välillä. Alainen-Elämäinen on kylän monimuotoinen lintulampi, jossa viihtyvät niin joutsenet kuin kurjetkin. Kylämaisemaan kuuluvat myös herukkapellot ja kasvihuoneet kurkuntuotantoa varten. Suomen sodan aikaan Riitalahdessa paikalliset talonpojat ja venäläisten kuljettama huoltokuorma ottivat yhteen tuhoisin seuraamuksin.

MANNISKYLÄ

Keurusselän niemessä sijaitseva kylä, joka on ensimmäisiä asutettuja alueita Keuruulla (Lauri Manninen muutti Savosta 1500-luvun alussa). Kylän pelloilta on löydetty todisteita varhaisemmastakin asutuksesta mm. kivikautisten työkalujen muodossa. Keväisin ja syksyisin Mannis-kylä on monien lintujen levähdyspaikkana, jolloin bongaajien on helppo saada havaintoja useista eri lajeista. Idyllisen kylänraitin maisemaan kuuluvat tänä päivänä niin lehmät kuin hevosetkin.

POHJOISLAHTI

Kylä tunnetaan myös Pohjoisjärvi-nimellä, joka on sekä alueella sijaitsevan järven että kylän entisen postitoimipaikan nimi. Lintusyrjän alue on suosittua suunnistusmaastoa ja alueen harjulta avautuvat upeat maisemat Keurusselälle. Kylällä on toiminut aiemmin mm. mylly, meijeri, sähkölaitos, kauppoja, vanhainkoti, lastenkoti ja posti.

Kylä on Etelä-Keuruun keskus, jossa toimii noin 40 oppilaan ja kolmen opettajan vireä ala-aste (perustettu 1888). Koululla kokoontuvat kansalaisopiston piirit sekä seurakunnan ja 4H-yhdistyksen kerhot. Pihapiirissä sijaitsee myös Pohjoislahden lainausasema.

Omakotirakentaminen kaavoitetuille tonteille ja muuallekin on voimakasta. Kylän asukasmäärä kuitenkin monikymmenkertaistuu, kun Iso Kirjan koulutus- ja konferenssikeskuksen yli 30 000 konferenssivierasta saapuu helluntaiherätyksen juhannusjuhlille.

Iso Kirja  http://www.isokirja.fi/

Kylällä sijaitsee myös kaksi ratsastustallia, nuorisoseurantalo, valaistu puru /-hiihtorata sekä lasten leikkikenttä. Kesäisin voit käydä ostamassa jäätelötötterön omalta kioskiltamme.

POHJOISLAHDEN MÄKIKYLÄ

Koskenpääntien (Jämsänkoskentien) molemmilla puolilla sijaitseva kylä, joka on nimensä mukaisesti mäkistä aluetta. Loppukesällä ralliautot saattavat liikkua alueella ja kartoittaa rallireittejään, sillä alueella on ajettu Neste Oil Rally Finlandin pikataivalosuuksia jo muutaman vuoden ajan. Alueella harjoitetaan sekä maatilataloutta että yritystoimintaa (mm. hakelämpökeskusten rakentaminen). Ruokolan koulu toimi alueella vuosina 1918 - 1966. Alueella on toiminut myös kyläkauppoja.

Neste Oil Rally Finland  http://www.nesteoilrallyfinland.fi/

HUHKOJÄRVI

Huhkojärveä ympäröivä kyläkunta, joka tunnetaan myös Huhkoperän nimellä. Alueen luonto on harvinaisten kasvien kasvupaikka. Jääkauden muotoilema kalliorantainen, paikoin lähes 90 metriä syvä ja jylhä Huhkojärvi onkin kylän ylpeys.

Upeat maisemat ovat inspiroineet myös kuuluisia taiteilijoita. Akseli Gallen-Kallela maalasi Huhkojärven Ekolan erämaatorpassa monia kansallisaarteiksi luokiteltavia taulujaan. Torpassa hänen luonaan kävi myös taiteilija Louis Sparre.

Gallen-Kallela ja Sparre viettivät Huhkolaa vastapäätä sijainneessa Ekolan torpassa useita kesiä maalaten Huhkojärven ja Keuruun maisemia sekä henkilökuvia.

Akseli Gallen Kallela -museo  http://www.gallen-kallela.fi/index.html

Huhkolan talossa syntyi puolestaan taiteilija Onni Oja (1909 - 2004), jonka tunnelmalliset maisemat ja pikkukylien hillityt kuvaukset ovat tuttuja taiteen ystäville.

Onni Oja, Keuruun Museo  http://www.keuruu.fi/museo/kotiinpaluu.html

AIROLAHTI

Alun perin karjalaisen siirtoväen asuttamiseksi Ollilan tilan maille perustettu kylä. Alueella sijaitsee Keuruun seurakunnan leirikeskus Iso Hiekka kokous- ja majoitustiloineen.

Keuruun srk. -Isohiekka  http://www.keuruunseurakunta.fi/?page_id=501

Yleisessä käytössä olevia uimarantoja ovat Pikku Hiekka leirikeskuksen läheisyydessä ja Hakolanhiekka alueen pohjoisosassa

LIUKKO

Keurusselän lukuisten järvenlahtien ja niemien elävöittämä kylä. Karhunkaataja Martti Kitusen aikaan Keuruun karhut kaadettiin, nyljettiin ja peijaistiin Liukossa.

Martti Kitunen (1747-1833) artikkelihaku.kansallisbiografia.fi/artikkeli/449/

Autiosaaren pohjoisrannalla oleva "sininen laguuni" Syvälahti sekä Autiosaaren ja Autioniemen välissä sijaitseva ainutlaatuinen hiekkasärkkäsalmi, Siltasalmi, ovat tutustumisen arvoisia kohteita veneilijälle tai jäällä liikkuvalle. Varpaasalmen levähdyspaikat uimarantoineen ja oheispalveluineen ovat kesäisin myös suosittuja. Lehtosaareen on puolestaan muodostunut viime vuosina runsaasti vapaa-ajan asutusta.

Itse kyläalue tarjoaa historiallisen maalaismaiseman vierailijalleen. Vuonna 1931 alueelta löydettiin tuoheen käärittyjä plooturahoja, joista vanhimmat olivat vuosilta 1731 ja 1736. Rahat ovat nykyään Kansallismuseossa. Liukon kansakoulu toimi vuosina 1937-1951 Liukon talossa.

Suomen Kansallismuseo  http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo

ROOSINPOHJA

Vanhan Mänttä-Keuruu -maantien ja Koskenpäälle vievän tien varrella sijaitseva kylä. Soratie kulkee läpi kumpuilevien maisemien, jotka ovat marjastajien aarreaittaa. Kaunista maisemaa voi ihailla mm. Roosinpohjan lahdenperukassa.

Ala-Häkkisen entisen metsäkämpän lähimaastot ovat nykyään puolustusvoimien harjoitusmaastona. Alueella on ennen sijainnut työväentalo, osuuskaupan myymälä ja Limpsinginmäen näkötorni. Läheinen rotko ja Vuorisjärven erämaajärvi ovat luonnonharrastajien kiinnostuksen kohteita

HÄKKINEN

Keuruun eteläisin kyläkunta, joka rajoittuu mänttäläiseen Raja-ahon kylään. Niinpä suurimpaan osaan kylää kulkee posti vielä vanhaa perua Mäntän kautta. Ala-Häkkisen rannassa sijaitsi ennen metsäyhtiön uittovarasto ja kylän kirkkovene, mistä vanha venevaja vieläkin muistuttaa. Rannassa on myös uimiseen soveltuva poukama ja venelaituri. Pääsiäislauantaisin ja juhannusaattoina kylän väki kokoontuu kokolle.

Häkkisen kansakoulu toimi kylällä 1905 - 1968. Alueella on ollut myös mylly ja kauppoja. Vuonna 1936 suojeluskunnan taloksi rakennettu maaseutuseurantalo Harjulinna on edelleen suosittu juhlatalo, joka kokoaa väkeä niin perhejuhliin, maakirkkoon kuin tunnelmallisiin kauneimpiin joululauluihinkin

logot kyla
© Keuruun kylät 2021. All rights reserved.
Site by Aidia.